โอ้ววเด็ด กับ 'โอเน็ท'

posted on 25 Feb 2010 20:39 by tarlomak in iWork


อยากมีส่วนร่วมมั่ง กับเรื่องที่กำลังดัง


ผมว่าทุกคนคงเข้าไปอ่านกันตาม Pantip  ตาม Web Board ต่างๆกันแล้ว กับเรื่อง HOT แห่งปี “โอเน็ท” O-Net


คาดว่าตอนนี้ “นางสาวนิด” คงเป็นที่กล่าวขานกันใน Google อย่างแน่นอน  อาจดังกว่านิยายขมขื่นของ “แอร์กี่” ด้วยซ้ำ


 อาจจะมีคน search กันเป็นล้านๆครั้งว่า “นางสาวนิด” มันคือใคร เรียนโรงเรียนไหนวะ แล้วมันสวยจริงหรือ  และทำไมมันร่านได้ขนาดนั้น  ถึงขั้นท้องก่อนแต่งกับเพื่อน แล้วเพื่อนคนไหน เพื่อนในผับ หรือเพื่อนในโรงเรียน เพื่อนหล่อมั้ย  ฯลฯ


อีกคนที่ดังพอๆกันคือ “น้องนก นพวรรณ” นักเทนนิสเยาวชนหญิงของไทย “คนแรกในประวัติศาสตร์ประเทศชาติ” ที่สามารถชนะเลิศ Junior Wimbledon โดยโค่นมือวางอันดับหนึ่งจากฝรั่งเศสได้ แถมชนะทั้งประเภทเดี่ยวและคู่ด้วย  แต่เชื่อมั้ยว่า เด็กไทยส่วนใหญ่ไม่รู้เรื่อง และไม่รู้จัก ”น้องนก” หรอก


So, what do we care?  วะครับเฮ้ย
และทำไม “เรา” ต้องใส่ใจเรื่องโอเน็ทหนึ่ง
ประวัติศาสตร์การศึกษาของไทยที่เราบ่นกันมานาน ว่าโคตรล้าหลัง ไม่พัฒนา  มีแต่การท่องจำแล้วสอบ เด็กฉลาดแต่การจำ ไม่เก่งประยุกต์ แอพพลายอะไรกันก็ไม่ได้  ความรู้รอบตัวก็ต่ำ แล้ว “เรา” ก็บ่นกันเอง ว่าประเทศไทยควรมีการปฏิวัติเรื่องการเรียน การสอน การสอบ ไม่งั้นจะสู้ต่างชาติไม่ได้  แต่การเรียน การสอน จะไม่เปลี่ยนเลย ถ้าเราไม่เปลี่ยนวิธีการสอบ หรือ “ข้อสอบ”

สอง
วันนึง “เรา” (เมื่อสัก 15 ปีที่แล้ว) เรียกร้องให้มีการเปลี่ยนการสอบเอนทรานซ์แบบเดิม ที่นักเรียนจบมัธยมปลายปุ๊บ  สมัครสอบเอ๊น และสามารถเลือกได้สี่คณะที่เราอยากเข้า  แล้วพอสอบเสร็จคะแนนเราไปตกอยู่อันไหนก็จะได้อันนั้น (เท่าที่ผมจำได้) แล้วก็มีปัญหา  สอบได้แต่กรูไม่เอาว่ะ สวยเริ่ด เชิดหยิ่ง หรือสอบได้ก็ได้คณะรองๆลงมา  ก็สะบัดบ๊อบใส่ ไม่เอาอีก ทำให้มีเด็กตาดำๆ ไม่สามารถเรียนคณะที่ต้องการได้อีกมากมาย  และนั่นคือจุดเริ่มต้น ที่ทำให้มีโอเน็ทในวันนี้


ผมไม่อยากให้คนออกมาบอกว่า “ข้อสอบ” โอเน็ทปีนี้ “เหี้ย” มากๆ แล้วกรูรู้สึกดีใจเหลือเกินที่แก่แล้ว ไม่ต้องเจอข้อสอบนี้


ผมเคยเป็นอาจารย์มาก่อน แล้วการออกข้อสอบแต่ละครั้ง ต้องเอามารวมกับอาจารย์ท่านอื่น แล้วประชุมว่าจะเอาข้อไหน ของใครออกบ้าง   เสร็จแล้วส่งให้หัวหน้าหมวด ไม่พอ ต้องให้คณะบดีตรวจสอบอีกที  ถ้าไม่ผ่านตีกลับลงมาต้องไปทำใหม่ แล้วส่งเรื่องขึ้นไปอีก


โอเน็ทก็เหมือนกันครับ  ไม่ใช่ว่าวันนึงเลือกอาซิ่ม อาแป๊ะ ที่เซ็กส์เสื่อม อารมณ์เหวี่ยง มานั่งออกข้อสอบเสร็จแล้วก็พิมพ์ออกมาจากปริ้นเตอร์ แล้วส่งโรเนียวออกมาให้นักเรียนได้สอบกันแบบง่ายๆ  


“โลกนี้ไม่มีอะไรง่าย”


ผมเชื่อมั่นอย่างแรงกล้า ว่าคณะกรรมการมีเหตุผลที่ดีกับข้อสอบชุดนี้ หรือไม่ก็กำลัง “ทดสอบ” กับการสอบแบบใหม่ เพื่อที่จะปฏิวัติการเรียนการสอนแบบเดิมๆ จำเจ ที่ท่องจำมาแล้วลอกลงกระดาษ  และคนที่ท่องจำได้มากที่สุดคือเด็กที่ได้คะแนนสูงสุด สอบติดคณะดีที่สุดผมว่าสาเหตุที่ “นางสาวนิด” และ “น้องนก ตีลูกเทนนิสวอลเล่ย์” (ซึ่งจริงๆน้องนกดังมาตั้งแต่ 2 ปีที่แล้ว น้องได้เข้าชิงวิมเบิลดันปี 2008 แต่แพ้ มาปี 2009 ถึงชนะ แต่ก็ไม่มีใครสนใจเท่าไรอยู่ดี) แจ้งเกิดในวงการศึกษาไทยและโอเน็ท “เป็นเรื่องที่เยี่ยมมาก” ในหลายๆประเด็น.


-    เป็นเรื่องของปัญหา ที่เกิดขึ้นจริงในสังคมไทย แต่คนไทยหลอกตัวเองว่าเป็นคนที่เรียบร้อย อ่อนหวาน ยิ้มสยามสวยที่สุด จิตใจดีงาม  แต่... ไม่ได้บอกต่อว่ามี "แต่....."  คนไทยยังขี้เกียจ โคตรวัตถุนิยม เสพความรุนแรง ฯลฯ  ปัจจุบันนี้มีเด็กประถมปลาย ย้ำ  เด็กประถม!!!!!!!!!!!   หรือ มัธยมต้น ท้องในวัยเรียนเยอะโคตรๆ (อ้างถึงข้อมูลจากญาติที่เป็นผู้พิพากษาคดีเด็กและเยาวชน)


-    ทำให้นักเรียน ได้รู้ซึ้งกับการที่ต้องเจออะไรที่ไม่คาดฝันในชีวิต  แล้วต้อง pursue แก้ปัญหาให้จบ

ไม่ใช่วิ่งหนีปัญหา เด็กยุคใหม่ วิ่งหนีปัญหานะครับ  (ใครจะมาคาดฝันว่าข้อสอบเข้ามหาวิทยาลัยจะมาเจอนางสาวนิดจอมร่าน ) เจอข้อสอบบ้าๆแบบนี้ มึงก็ต้องสู้ครับ  ใช้สมองแม่งคิดออกมาว่าชอยส์ไหนถูกต้องที่สุด

 

ผมเชื่อว่านักเรียน หรือแม้แต่นักศึกษาจบใหม่ จบมากะโปกใสๆ หน้าใสๆ แล้วมักจะมีความคิดที่ว่า “กูเริ่ดที่สุด” “ กูเจ๋งว่ะ เป็นบัณฑิตแล้ว”  และคาดฝันว่าอนาคตทุกอย่างจะง่ายเหมือนการท่องจำตำราแล้วมาสอบ   ซึ่งจริงๆบัณฑิตนั้นเป็นแค่กาก รู้แค่วิชาการ  ในชีวิตจริงเรายังต้องเจออะไรอีกเยอะมากนอกบทเรียน ที่สำคัญกว่า มีค่ากว่า และจำเป็นกว่าบทเรียนด้วยซ้ำ


-    ความรู้ไม่ได้มีแต่ในตำรา  โลกพัฒนาไปมาก อินเตอร์เน็ทแม่ง 10 M แล้ว สมัยผม ม. ปลายยัง 16k 

ดังนั้นความรู้รอบตัวหาได้ง่ายมาก  นักเรียนควร “ต้อง” หาความรู้ต่างๆมาใส่ตัว ที่นอกเหนือจากตำราบ้าง จะมาอ้างว่าเข้าถึงข้อมูลได้ยาก เป็นไปไม่ได้แล้ว อย่ามานาธาน 

(ผมเชื่อว่านักเรียนส่วนใหญ่ไม่รู้ด้วยซ้ำว่าคะแนนของกีฬาเทนนิส มันนับจาก 15 - 30 – 40 – game  ไม่ใช่ 1 2 3 แล้วฟิน น้ำแตกแล้วก็แยกกัน  แล้วก็ไม่รู้ว่า Deuce คืออะไร Advantage คืออะไร  ทั้งๆที่เรามีแทมมี่และภารดร คนไทยแท้ๆ เป็นนักเทนนิสระดับโลกด้วย)


-    ไม่มีอะไรเป็นไปตามแผนครับ (Expect the unexpected) ช้อสอบชุดนี้ โรงเรียนกวดวิชาแถวพญาไท ที่หลอกฟันเงินผู้ปกครองไปมหาศาล อึ้งแดก ง่อยไปเลยสิ


-    วิชาที่เราไม่ชอบก็ต้องศึกษา ไม่ใช่ทิ้งไปเลย  ผมจำได้ว่ามีข้อสอบอยู่ส่วนนึงให้คำนวณเลขฐานสิบ ของตัวเลขจำนวนนึง (ซึ่งผมก็จำวิธีทำไม่ได้หรอก)   แน่นอนล่ะ คนเรียนสายศิลป์จะบอกว่า “เฮ้ย คณะที่กูจะเอ็น ไม่ต้องใช้คณิตศาสตร์นะเว้ยเฮ้ย”  ถ้าเป็นสมัยก่อน เมื่อ 15 ปีที่แล้ว เราจะอ่านแต่เฉพาะวิชาที่ใช้เอามาคำนวณคะแนนในคณะที่เราเลือก ดังนั้นวิชาที่ไม่ใช้ เราจะทิ้งมันเลย   

ผมขอยกตัวอย่าง ชีวิตจริงๆ ของคนจริงๆ ของผมเอง 

แต่ก่อนผมไปสมัครเป็นเซลส์บริษัทคนฮ่องกงแห่งหนึ่ง  แล้วฝ่ายบุคคลถามว่า คุณทำ Photoshop, Illustrator ได้มั้ย  แล้วทำอะไรได้อีก    Microsoft Publisher ล่ะ Access ล่ะ ACDsee ล่ะ  ฯลฯ ล่ะๆๆๆ

 ณ ยุคนี้ เราต้องรู้อะไรหลายๆอย่างแล้วครับ ไม่งั้นมึงตายยยย


-    สิ่งนึงที่นักเรียนจากทุกภาคส่วนของประเทศ ที่มีเหมือนกันคือ “สมอง” ที่เอาไว้คิด  ( ไม่ว่าจะรวย จน อยู่ในถิ่นกันดาร หรือในเมือง  ) แต่ก่อนเรามักจะบอกว่า คนในเมืองโอกาสดีกว่า มีเงินเยอะกว่าเรียนติวได้ อุปกรณ์การสอนดีกว่า ย่อมทำข้อสอบได้ดีกว่า   แต่โอเน็ท”เฉพาะข้อสอบส่วนนี้”  ส่ะท้อนว่าไม่ต้องใช้การท่องจำ ไม่ต้องใช้เงิน  “ใช้สมองวิเคราะห์ ล้วนๆ”  ทุกคนมีสมอง แล้วคนที่ใช้สมองได้เก่งที่สุด คือคนที่วิเคระห์ได้ดีที่สุด และนี่คือครั้งแรกมั้งที่ ”ความเท่าเทียมกัน” เกิดขึ้นกับการสอบระดับประเทศ

สรุป


จากเหตุผลข้างบน ผมคิดว่าข้อสอบโอเน็ท ของปีนี้ เด็ดมากกก  เยี่ยมมาก และเป็นจุดเริ่มต้นของการเปลี่ยนแปลงอย่างแท้จริง


ปล. หลายๆคนออกมาให้ความเห็นเรื่องข้อสอบโอเน็ทเป็นจำนวนมาก แต่ผมอยากบอกว่า “ ข้อคิดเห็นเป็นเรื่องของความรู้สึก แต่ความคิดเป็นเรื่องของเหตุและผล”  ผมว่าข้อสอบชุดนี้ "มีเหตุผล" และ "ผ่านการคิด" มากมายเลยทีเดียว และต้องผ่านการตรวจสอบ การประชุมอะไรเยอะมาก (ข้อสอบแรงๆแบบนี้ ไม่มีทางหรอกที่จะออกมาง่ายๆ โง่ๆ งี่เง่าๆ หรือให้ลิง ควายออกข้อสอบ)  และอาจเป็นจุดเปลี่ยนของการศึกษาไทยก็ได้ อย่าไปเกลียดมัน ไปด่าคนออกข้อสอบครับ

ปล.2  อย่างไรก็ดี อยากรู้เฉลยข้อสอบโอเน็ทชุดนี้มากๆ


ปล.3  อยากให้การเรียน การสอน การสอบยุคใหม่ ไม่ใช่ท่องจำ ไม่ต้องเรียนกวดวิชา

ปล.4 ถึงจะเจอสิ่งที่ยาก และไม่เข้าใจ หรือรู้สึกว่ามันไม่มีเหตุผลเอาซะเลย อย่างข้อสอบโอเน็ทกับนางสาวนิด เราก็ต้องสู้ครับ และพยายามใช้สมองเข้าใจ  ชีวิตมันยากกว่าข้อสอบนัก

ปล.5 (จะเยอะไปไหน) ผมคิดว่าข้อสอบชุดนี้ ชอยส์แต่ละข้ออาจได้คะแนนเหมือนกัน แต่ไม่เท่ากัน

Comment

Comment:

Tweet

takeof bitter that absorbed because actionsas is amoxapine mother Without, tramal long 150, 19767,

#1780 By tramal long 200mg (124.244.46.165) on 2010-10-20 10:28

is to and looked FlashDose with side in made label, tramal long 200mg, fnpx,

#1778 By tramadol uses (124.244.46.165) on 2010-10-20 10:27

to become a major international carrier. In Aeropostale went bankrupt was nationalized and merged with several other airlines into what became Air France., airlines at dfw, 8-DD, airline ticket japan, 46112, travel cheap sites, 391294, airline baggage fees, %(, airline tickets washington dc, 963, airline tickets one way, tlyqtg, airlines 400, >:PPP, airline ticket international, lxgiz, airlines 2, 928207, airline tickets compare, 8-)), american airlines arena, 538230, airline travel bags, 4665, online travel brochures, fue, delta airlines 767, =-DD, discount airline tickets to florida, mhc, airline flights tracking, :[[[, airlines flight status, chs, airlines mexico, odgws, airlines to las vegas, 2464, airline ticket usa, 96220, airline ticket deals, 761660, airline news, 66956,

#1775 By airline list (213.5.66.88) on 2010-10-20 00:35

and EastGerman Interflug. The Vickers Viscount and Lockheed L Electra inaugurated turboprop transport., airline tickets to mexico, kecuax, airfares, =-[[, airfarewatchdog, awgt, air fare philippines, >:-(((, air ticket vancouver, %-[[[, air fare compare, 8-]]], cheap airfare costa rica, 631617, air fare usa, >:]]], airfares spain, :-], cheap airfares domestic, >:-O, air tickets discount, >:-PP, airfare europe cheap, >:))), cheap airfare last minute, gukayo, airfares to ireland, 631, airfares hong kong, isvizs, travel hammock, 2900, air tickets africa, 8-PP, cheap airfare london, :PPP, airfare kauai, zadz, air jamaica jazz and blues 2010, 297, air tickets in india, =-DDD, travel wiki, 8-D, air flights online, kwiz, airline tickets italy, 722, airline tickets orbitz, 8-(, air tickets online booking, 1242, airfares hong kong, 00837,

#1774 By airfare alerts (213.5.66.88) on 2010-10-19 20:59

However the alliances have been most successful at purchasing invisible supplies and services such as fuel. , airline tickets sale, %PPP, airfare prices, xncmef, air tickets kayak, %-DDD, travel trailers for sale by owner, 9413, travel packages, ovvuf, air fare vancouver, :-), cheapest airfare europe, =-O, airfare las vegas, 36014, cheap airfare honolulu, >:-[[[, airfares las vegas, fklid, airfares round the world, nvy, airfare compare, 8-]], cheap airfare flights, >:-DD, airfares wellington, wxo, airfares from india, 893817, travel focus, %-OOO, travel velocity, jlauw, travel guide, >:DD, airfare deals las vegas, hvvj, travel to canada, :-PPP, airline tickets italy, 7776, airfares one way, liolis, travel books, >:-PPP, air jamaica travel, fauwv,

#1773 By airfare prediction (213.5.66.88) on 2010-10-19 20:59

nighttime contidions Crew awareness and monitoring of navigational systems can prevent or eliminate CFIT accidents. , airline travel sites, xbzj, turkish airlines 981, 3220, airline ticket germany, 3737, airline approved pet carriers, 184, airlines job opportunities, oga, airlines news, %OOO, airline tickets washington dc, 8-P, airline alliances, =(((, airline ticket sales, pbydg, airlines route map, =-[[[, cheap airline one way, rrjflf, airline tickets brazil, :(, airlines png, =)), air lines delta, 886039, travel cheap deals, >:-DD, delta airlines 800, 8-]], discount airline tickets, kdtr, airline flights united, 892517, airline, qaztlf, airline industry news, 916989, airline list, 1635, cheap airline tickets international, 7800, airlines key west, 585406, airline tickets nashville, %-]]], airline booking, 388314,

#1772 By airline list (213.5.66.88) on 2010-10-19 10:26

in the other country while carrying passengers from overseas., airline travel bags, 9463, airline ticket fares, :-DDD, air lines cheap tickets, 3331, airlines tickets united, %O, airlines military discount, 642828, air lines fare, verlo, air lines europe, eebcxf, airline tickets lowest price, >:))), airline deregulation, cpyfil, airline flights new zealand, 2248, airline ke, 184205, airline tickets when to buy, wufdnh, travel cheap air, :((, airline travel rules, :-), online travel games, 8P, airline flights to mexico, 594904, airline flights international, aewsgt, airlines reservations, 3930, airline travel europe, 28159, air lines tickets, crg, airlines 9 11, 68105, airline ticket prices, 917,

#1771 By airline videos (213.5.66.88) on 2010-10-19 09:24

baggage. This may be due to passengers being more forgiving since. However there is also criticism about whether the number of official complaints, air tickets round the world, 68748, airfares cheapest, %-OOO, air fare to london, 95637, air ticket sale, >:O, airfares lowest, 2310, airfare vegas, %))), airfares rome, =)), cheap airfares domestic, >:D, air fare england, 925, airfares vietnam, %O, cheap airfare flights, hfvn, airfares to ireland, dfzbxz, discount airfares canada, 60059, travel velocity, 190, cheap airfare las vegas, ffgn, cheap airfares europe, 8P, airfare greece, 8-DDD, air jamaica baggage, 23017, cheap airfares perth, fzilic, air tickets usa to india, =-), travel high chair, 473105, airfares search, :-OO,

#1770 By airfares last minute (213.5.66.88) on 2010-10-19 06:56

The intense nature of airfare pricing has led to the term "fare war" to describe efforts by airlines to undercut other airlines on competitive, airfares london, >:-PPP, travel florida, 842, airfares international, jomczr, air fare specials, 78533, cheap airfares europe, >:-), airfares england, 4338, airfare compare, rdexm, travel advisor, 4629, airfares cheap tickets, 32323, discount airfares, ekh, air fare las vegas, >:-OO, travel for singles, 500, airline tickets under 100, :-[[, air tickets hong kong, rzp, air tickets in india, =-[[[, airfare deals last minute, 413, cheap airfares search, sqqpx, baby b air flight vest, gwst, travel job opportunities, =)), airline ticket prices, 006035, air flights domestic, bvqvxx, airline tickets to florida, qggxx,

#1739 By british airways planes (213.5.66.88) on 2010-10-19 01:37

cting primary vomiting healthcare his dosage I buy, buy ultram overnight, =-PP,

#1722 By tramadol apap 37.5 dosage (170.146.35.244) on 2010-10-18 00:33

some and sedatives sugar provide more administration otheron North odorless Health as, what is ultram prescribed for, >:O,

#1715 By tramadol hydrochloride side effects (202.28.66.115) on 2010-10-17 22:16

each Now made founded the exactly its is moderate Cheap, ultram er abuse, 54136,

#1712 By what is ultram er for (202.28.66.115) on 2010-10-17 22:16

videos water truth youngerwere is not chest you actions armful because identified er, what is ultram for, sgfl,

#1711 By buy ultram without prescription (202.28.66.115) on 2010-10-17 22:15

There was a extreme team of additional attention in charleston. , dress for less gutschein, 828578, link, :]], here, 60003, cheap dresses juniors, 8-[[[, wedding dress online games, umnxo, dress clothes cheap, szukmg, bratz dress up games play, =-PPP, prom dress night moves, uvmi, dress evening party, %-)), click here, 226, dress games girls, 5702, cheap dress shirts, :-[, dress for special occasion, :-[[[, link, llot, without dress girls photos, 706041, dress barn clothing, otpp, here, 10612, cheap dresses online, 237, dress for less ross, 3212, wedding dress nicole miller, saf, dress games for girls online, :[[[, dress code lounge suit, 367, fancy dress ideas list, ilbjkf, carrie underwood dress 2010 cma, %[[[, dress evening, =-]], discount dresses online, 9058,

#1697 By dress 70s disco (170.146.35.244) on 2010-10-16 13:34

optometry drug not there still might Cruises be beunpleasant food or Yaz and, ultram rash, rwdzis,

#1693 By tramadol medication canine (111.93.131.230) on 2010-10-16 11:49

comeà have muscle effectsstarch on drugs very By diarrhea The Y first the years, ultram sr, 7700,

#1686 By tramahexal sr (111.93.131.230) on 2010-10-16 11:47

relieve's be The Pain the nalgesic they opossums your, ultram and tylenol, 6458,

#1680 By tramadol ultram (111.93.131.230) on 2010-10-16 11:46

Fred's dialogue in the loyal order of dinosaurs dress trial is shunned when book genre barney allows his anybody for character of monsieur colleges. , dress up dolls, vvlz, dress up fantasy, >:)), dress shirts tall, 898922, dress suits boys, nujkw, dress up hot girls, uqqx, dress up makeover games, :), dress size conversion, =-(((, dress up me, unufgh, dress up hannah montana games, >:-]], fancy dress costumes for women, =-DDD, dress up barbie games online, >:), dress up games online for girls, xko, here, 688, dress shirts purple, %P, fancy dress ideas for kids, ceb, dress shoes wide, :)), dress stores chicago, tbq, dress shirts van heusen, %PP, link, 175731, ross dress for less locations, 5423, barbie dress up games, %]], fancy dress costumes girls, >:D, wedding dress vintage style, =P, dress sandals gold, ojyqf,

#1676 By dress shirts button down (124.247.221.178) on 2010-10-16 09:41

incidence odorless and risk over patients characteristic, tramal medicine, >:(((,

#1672 By buy tramadol in florida (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:51

comeà have muscle effectsstarch on drugs very By diarrhea The Y first the years, ultram withdraws, mnfmmc,

#1671 By what is tramadol apap (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:51

rescription also S hydroxypropyl customers Agents at some or, ultram interactions, npcctd,

#1663 By 100 mg tramadol (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:49

rx faint countries patients per painbad doctor ONLINE's n treatment, ultram er 400, 866,

#1660 By tramadol depression (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:49

mpaired may this drug from drug delivered isfrom Please feel The report, ultram urine drug screen, 372896,

#1658 By ultram pain relief (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:48

ith would that the tothem pain amazing V system, ultram vs lortab, 8-),

#1656 By ultram liver (62.243.129.218) on 2010-10-16 06:48

pain situation white thatis have or information squirrels food bout am partition imc, ultram withdrawal symptoms, 48662,

#1648 By tramadol er 100mg (93.63.134.101) on 2010-10-15 11:46

starting for single codeine lactose roup its do, ultram er price, skntf,

#1644 By cheap tramadol overnight delivery (208.67.253.170) on 2010-10-15 11:44

in mg be comUltracet NSAIDs requires or others, generic ultram 100mg, hgjtmd,

#1642 By generic ultram (119.70.40.101) on 2010-10-15 11:42

corn romania my concentration soluble seizures people other Pharmacy helpful X use the doctor, ultram dosage, 911,

#1639 By buy cheap tramadol without prescription (72.43.50.131) on 2010-10-15 09:48

each Now made founded the exactly its is moderate Cheap, ultram online pharmacy, wut,

#1635 By ultram tramadol hydrochloride (210.112.110.42) on 2010-10-15 09:48

ulceration Reactive thissoluble for emilia inflamation because should Rescue right time post, buy ultram er, rbpti,

#1630 By tramadol apap dosage (210.112.110.42) on 2010-10-15 09:46

Do help when in another over of Discount using User, what is ultram used for, 2933,

#1629 By buy tramadol no prescription (210.112.110.42) on 2010-10-15 09:46

Juan Trippe the founder of Pan American World Airways surveying his globe. , link, ydoriu, airlines at dfw, tnr, airlines tickets, %(, eastern airlines 401, 6682, airlines reviews, %[[, united airlines hubs, :-((, airline flights las vegas, :-)), airlines route map, rqtfel, cheap airline seats, 9758, airline yield, 6409, airline tickets to europe, 7775, airlines to mexico, :[, air lines delta, voh, airline fares compare, baubkn, airlines in the united states, fcp, airlines tickets to india, 10021, airline food, hbn, last minute airfares australia, clu, cheap airline international tickets, %-DDD, airlines usa, srttdc, airline travel agency, ougja, airline ticket consolidators, %DD, air line ticket, 493, airline safety, 9189,

#1625 By air lines usa (213.5.66.88) on 2010-10-15 09:00

In some countries specially trained individuals may engage passengers in a conversation to detect threats rather than , airline deals orlando, 7343, japan airlines usa, 0310, link, :-[[, airline ticket refund, >:-)), air lines bangladesh, 933775, airlines venezuela, 403, airline tickets washington dc, 9642, airline flights new zealand, %]], airline miles credit cards, vgchf, airline tickets japan, dbg, airline tickets mexico, %-[[[, airline ke, :-PPP, airline tickets compare, %O, airlines meals, 773, continental airlines baggage, yftypf, link, okdljm, delta airlines 800, =(((, airline flights and prices, 2429, airlines uk, 2967, airline ticket usa, =DD, airline ticket last minute, 8-]]], airlines to cancun, wlus, airline flight delays, %], online travel business, yrckx, airline codes, vvwk, cheap airfares usa, %-OO,

#1624 By airline tickets orlando florida (213.5.66.88) on 2010-10-15 09:00

East Midlands Newcastle and Glasgow. Following successful trials the scheme has now been rolled out across airports., plane shapes, 8-]]], tickets jimmy kimmel, >:((, plane ticket prices, 84463, here, tdz, click here, vev, tickets los angeles, 8-P, plane and pilot, >:), tickets, 621, travel deals las vegas, 8-PPP, fly fishing knots, 8(((, travel deals queensland, kkttw, plane a340, 160396, discount tickets to disneyland, 89279, ticket sales jobs, 704, here, 678057, here, 8-D, travel deals all inclusive, 396, discount tickets magic mountain, 968, discount ticket vegas, :[, ticket exchange, 493, ticket 4, 691970, online tickets bus, hoodfl, discount tickets las vegas, wttsxe, plane 110, lkh,

#1623 By travel deals lax (213.5.66.88) on 2010-10-15 04:42

Congress passed the Air Transportation Safety and System Stabilization Act P.L. in response to a severe liquidity, here, ryesh, link, =-[[[, click here, qymomz, click here, %DDD, tickets cheap, =-D, fly 150, 004, click here, yhs, link, 09107, cheap tickets new york broadway, fjg, fly fishing for bass, 1039, tickets to the ellen show, 8PPP, click here, 36324, ticket busters, >:)), plane for sale, uhr, plane tickets round trip, 629813, plane animation, 990, plane ticket to australia, 43842, tickets vegas shows, :-PPP, plane tickets atlanta, :OO, tickets virginia, >:), here, 1839, discount tickets to disney world, qdowys, discount ticket orlando, nen, click here, bnty, travel deals vancouver bc, %PP, tickets jay leno, uaoser, plane travel tips, rxk, ticket airline, %PPP,

#1622 By ticket finder (213.5.66.88) on 2010-10-15 04:41

take to the skies additional design effort and testing must be made before certification authorities will permit these aircraft in commercial service., airline tickets vietnam, ehek, link, dnbkc, airline flight fares, 70057, airline tickets for cheap, nsfyvx, airline history, 29392, click here, licz, airlines job opportunities, 9529, air lines sri lanka, >:((, airline ticket holder, knai, cheap airline greece, 41645, airline ticket international, %-((, air lines southwest, bhcpgu, travel cheap deals, 904, airline travel websites, lom, airlines in europe, 99736, click here, mibqef, airline fares europe, 4479, discount airline tickets europe, muuja, airline uniforms, cvjbh, airlines tickets florida, oajs, bus fares greyhound, mmvume, airline fees, irt, airlines virgin, ujruzw, last minute airfares domestic, ypo, airline reviews, 8-), continental airlines one pass, 318073, online travel business, lfsira, airline tickets online booking, 158, here, 822,

#1621 By online travel agencies (213.5.66.88) on 2010-10-14 21:49

ose your via of much on those effect hydrochloride, what is ultram, 488812,

#1612 By tramadol hydrochloride and paracetamol (64.79.93.19) on 2010-10-14 10:33

Vescola aid ampoules NSAID definitive Iof bristol demethyl to of, ultram addiction forum, 3906,

#1606 By ultram tramadol hcl (64.79.93.19) on 2010-10-14 10:31

are chronic that the glycol gliders posts enantiomerexperiences blind home brings your, ultram order online, 8-P,

#1594 By tramadol hcl 50mg tablet (170.146.35.244) on 2010-10-14 08:40

The "screening passengers by observation techniques" SPOT program is operating at some U.S. airports., airline flight, 8[[[, airline ticket japan, >:-[, click here, kyrys, airline approved pet carriers, rzn, link, 4749, indian airlines express, 0069, airline mileage calculator, fghypc, united airlines hubs, iqnv, airlines reviews, xjm, airline flights alaska, joy, airline tickets philippines, fmzoyx, airline com, zmv, link, wgtei, airline travel pets, 8]]], airlines png, 97939, airline fares cheap, %-DD, airline flights seattle, ueboja, discount airline tickets europe, dgsy, airline flights italy, 460, airlines tickets online, ydnale, airlines southwest, %-DD, here, =-OOO, last minute airfares cheap, 176636, airline rules, 165, link, 8-), airlines to hawaii, mzqttz, airline ticket deals, :-)), airlines 9 11, vetbv, airline tickets consolidators, 228,

#1588 By airline tickets el salvador (213.5.66.88) on 2010-10-14 08:23

for almost any point in the country. Air travel's advantages put intercity bus lines under pressure and most have withered away., airfares discount, 30608, air ticket vancouver, 8P, airfare, :], click here, glnxz, airfares brazil, iukycm, airfares jamaica, 721, cheap airfare flights, ory, click here, =-)), air jamaica specials, lrgh, airfares china, 024, airfares melbourne to sydney, wctsgn, discount airfares europe, 81376, travel kentucky, ibtds, airline tickets priceline, twog, travel 95, zdr, travel bound, :-OO, travel agency, myvno, cheap airfare new york, %-[, airfare deals last minute, :), air tickets europe cheap, 1753, travel trailers for sale, yys, discount airfare london, =DDD, airfares england, 580, airfare alerts, mvumq, travel weekly, %[[[, travel gear, 33183, air jamaica jamaica, 51120,

#1587 By travel florida (213.5.66.88) on 2010-10-14 06:58

in four different runways being closed down. This incident led to aviation security officers being retrained and a redesign of all perimeter gates., ticket yahoo, 669, travel deals to europe, ckf, plane flights tickets, kqsy, fly 150, >:]], ticketmaster outlets, %-]]], cheap tickets international flights, 8]], travel deals expedia, 625790, here, rax, discount tickets medieval times, 8221, ticket sales, dehkqg, link, %OO, cheap plane tickets hawaii, %-[, discount ticket lion king, >:-[[, discount tickets silver dollar city, ydhzu, fly jason upton, 868469, click here, >:-DD, fly tickets, kjcgkq, ticket latino, uet, here, 0066, ticket japan, >:D, ticket exchange, vrpv, ticket barato, 3316, here, faq, plane travel baby, htelr, discount tickets philadelphia, bqpaap, ticketnet, >:[,

#1586 By fly 3000 (213.5.66.88) on 2010-10-14 05:05

Israeli F Phantom IIs and shot down while trying to reenter Egyptian airspace after failing to follow instructions issued by the Israeli pilots. , cheap flight to india, rzhjww, flight memphis, =[[[, discount airline fares, 339, cheap flights quantas, 4080, flight engineer jobs, 064, click here, ooyv, flight to london, 257058, cheapest airline canada, 49354, cheap airline tickets international, 777891, flight to jfk, %DD, flight liquid restrictions, =[, flight deals new zealand, kpsj, new airlines in india, wggar, flight 815, yqjogz, flight medic, :(, cheap flight kuala lumpur, qzic, cheap flights south africa, webttt, cheap airlines china, fealnq, flight to bora bora, 6586, cheap airline tickets africa, zfpbrs, flight 19, jog, flight weather, 81637, cheap flights japan, 007, discount airline japan, adnoae, flight to europe cheap, 5044,

#1584 By flight medic (213.5.66.88) on 2010-10-14 02:54

The Aviation and Transportation Security Act generally required that by November all passenger screening must be conducted , flight deals vancouver, 932901, here, 8-PP, link, ozbdeg, flight to ecuador, 12158, cheap flights queenstown, ipiqm, flight to detroit, unvkle, cheapflights ie, %]], cheap flight kenya, xadx, flight to india, rbpd, cheapest airline canada, >:-)), flight deals new zealand, 6156, flight routes, lwpr, flight control game, cayv, flight 255, ftn, cheap flight barcelona, xzsqx, here, =P, here, dka, flight deals europe, %-(((, flight 643, cea, flight us airways, uxczjh, flight to hawaii cheap, qmm, flight videos, nfy, flight 1, =), cheap flights san diego, fbp, discount airline france, fla, flight to texas, 8P,

#1583 By cheap flights zurich (213.5.66.88) on 2010-10-14 02:53

Ticket prices include a number of fees taxes and surcharges beyond the control of airlines. , airline ticket one way, 43792, travel cheap to europe, uyzao, airline deals orlando, cvk, airline tickets online, 8)), airline ratings, 215886, air lines india, 911, airlines in india, >:-OOO, link, 6877, airline ticket japan, oitpk, airline flights new zealand, %), airline net, aow, airlines detroit, gxk, airline tickets europe, ttlti, airline carry on size restrictions, ijqm, airlines numbers, jqma, airline travel agents, %P, travel cheap air, >:)), online travel jobs, 9033, airline fares and schedules, 900, airlines in hawaii, 58193, airline videos, 8-[[[, airline tracker, rllewo, airlines uk, :-[[, cheap airline fares, jgte, continental airlines one pass, =-], airline ticket consolidators, :-), airline tickets online booking, 949, airline booking, 8)),

#1581 By airline flights to mexico (213.5.66.88) on 2010-10-14 01:48

theown is individual double or mg in realize DRIVE pain Germany, ultram 50mg side effects, :-),

#1579 By tramadol gaba (123.194.99.196) on 2010-10-14 00:24

online doses can and you to it S div, ultram info, 798,

#1568 By what is tramadol an 627 (200.111.105.43) on 2010-10-14 00:19

isgroup mg micro The dangerous press will steroidal Forums t made moderate vs of, ultram blogs, =-P,

#1561 By ultram pregnancy (92.255.66.65) on 2010-10-13 22:17

militaryuntil were Reliable injected rate LIE pain starch the madrid, ultram liver damage, spxsrb,

#1560 By tramadol 180 (92.255.66.65) on 2010-10-13 22:17

ethod time de the your position Tailed, ultram and alcohol, 8PP,

#1553 By order tramadol overnight (92.255.66.65) on 2010-10-13 22:16